Cowboys en kroegtijgers

2002. Gemeentemuseum Helmond. Frank Hoenjet.

Het Gemeentemuseum Helmond presenteert van 6 juli tot en met 8 september 2002 een keuze uit de collectie hedendaagse kunst, onder de titel Cowboys en kroegtijgers. De tentoonstelling, die circa veertig werken omvat, vindt plaats in de Boscotondohal van het museum.

In Cowboys en kroegtijgers zijn werken uit de collectie te zien waarin de hang naar glamour en heldendom -veelal op een ironische wijze- op de voorgrond treedt. Daarnaast zijn er werken die juist de teleurstelling en de harde realiteit blootleggen wanneer dromen niet uitkomen. De titel van de tentoonstelling verwijst naar enkele recente aankopen van Risk Hazekamp en Paul M. Smith. In haar foto’s en een video speelt Hazekamp met de mythe van de Hollywood-cowboy en het bijbehorend machismo. In het filmpje My Round van Paul M. Smith zien we vier stoere jongens in een Engelse pub, die vol overtuiging de Tequila-fles laten rondgaan. Na verloop van tijd ontdekt de kijker dat alle vier de kroegtijgers klonen zijn van één en dezelfde hoofdrolspeler: Smith zelf.

In Cowboys en kroegtijgers is werk te zien van, onder meer, de volgende kunstenaars en stromingen: Alphons Freymuth (Nieuwe Figuratie), Amerikaanse Graffiti (Rammellzee, Blade), Franse groep Figuration Libre (Robert Combas, Hervé di Rosa), Nederlandse en buitenlandse schilderkunst van René Daniels, F. Franciscus, Rob Verf, Milan Kunc (Tsj), David Hodges (VS), Andrej Roiter (RUS), Nederlandse en buitenlandse fotografie van Inez van Lamsweerde, Steven Meisel, Anton Corbijn, Elise Tak, Risk Hazekamp, Bert Sissingh, Andreas Gursky (D), Philip-Lorca diCorcia (VS) en Hannah Starkey (IER/GB) en installaties van Yael Bartana (Isr.) en Twan Janssen. Daarnaast toont het museum videoclips van Anton Corbijn en videofilms van Paul M. Smith (GB) en Joseph Dabernig (A).

Voorbeelden recente aanwinsten uit de tentoonstelling Eén van de belangrijkste nieuwe aankopen is een foto uit 200 van de Amerikaanse fotograaf Steven Meisel, onder meer bekend vanwege zijn modereportages voor het modehuis VERSACE en het fotoboek Sex (1992) van Madonna. De foto uit de serie Four Days in LA: The Versace Pictures toont een model in Versace-outfit in een mahonie-houten boudoir, dat een en al decadentie uitstraalt. De foto is een soort icoon van onze hedendaagse samenleving, waarbij het hedonisme te ver is doorgeschoten. Weelde en een angstwekkende leegte gaan hand in hand in deze foto. Dit werk is een belangrijke aanvulling op de serie foto’s die het museum van Inez van Lamsweerde bezit.

Van de Israelische kunstenares Yael Bartana is een recent werk te zien met de titel Disembodying the national army tune (2001). Bartana onderzoekt in haar werk steeds de gespannen relatie tussen individu en staat. De installatie bestaat uit een vlaggenmast van 4 meter hoogte waaraan een speaker -in plaats van een vlag- automatisch gehesen en gestreken wordt. Uit de speaker horen we een trompetsolo zoals die gebruikt wordt bij officiële gelegenheden, nu echter geïmiteerd door een menselijke stem. Doordat het kunstwerk de handeling en de muziek uit zijn gebruikelijke context haalt, krijgt het eerbetoon – dat ieder leger met eerbied uitvoert- een absurd en hilarisch karakter.

Van Josef Dabernig toont het museum de video WISLA (1996), die in 2001 ook vertoond werd op de Biënnale van Venetië. Het is een 8 minuten durend verslag van een trainers-duo dat afwisselend stoïcijns en geërgerd een voetbalwedstrijd vanuit de dug-out coacht. We volgen de rituelen die bij een voetbal-tempel horen. Het publiek in het troosteloze stadion lijkt met veel geschreeuw de moed erin te houden, tot we aan het slot van de film ontdekken dat het stadion helemaal verlaten is…

Tot slot heeft het museum de collectie foto’s van de fotograaf Anton Corbijn onlangs weten aan te vullen met een prachtige selectie van zijn videoclips. De compilatie toont in beeld en geluid songs van popartiesten als Nirvana, U2 en Depeche Mode.

http://www.gemeentemuseumhelmond.nl/te-zien/2002/cowboys-en-kroegtijgers/